Direktlänk till inlägg 16 september 2007

Reciprok altruism

Av Vita Brevis - 16 september 2007 07:00

Jag suger verkligen ut allt jag kan ur min bok Konsten att vara snäll.....den borde vara obligatorisk på samma sätt som den där boken som gavs ut för att skolbarnen inte skulle glömma Förintelsen - Om detta ska ni berätta, (eller något liknande kan den ha hetat). Inte bara skolbarn utan alla skulle behöva veta att snällhet och empati kan studeras även hos nyfödda barn och hos djur som tar hand om skadade familjemedlemmar trots risker för dem själva. Den hårda naturen är inte alls så hård som man kan tro efter att ha blivit matad med David Attenboroughs filmer under uppväxten. Anledningen till att t.ex stora djur som lever i torrare klimat tar hand om äldre familjemedlemmar kan vara för att de kommer ihåg var man kan hitta vatten....det här kan man kalla godhet som lönar sig. Apor som gör rent andra apors sår är väldigt ömsinta därför att de kan leva sig in i hur ont det måste göra på den andre.

Sen kommer vi till det här med reciprok altruism....som går ut på att individer är generösa för att de förväntar sig att andra i sin tur ska uppträda på motsvarande sätt. Tjänster och gentjänster. Där känner man ju genast igen sig som människa. Apor är mer benägna att dela med sig av mat till medlemmar som de tidigare fått mat av oberoende av släktskap.

Jag tror ju att det finns en altruism som är "reciprok" på ett annat sätt - om man är generös, på vilket sätt det än må vara, så kommer det tillbaka i någon form. Det behöver inte vara från det håll man har gett/fått. Men det finns en naturlag som säger att generositet lönar sig. Om man sitter och väntar på reciprok altruism så kan man bli besviken...för generositet kan se ut på så olika sätt. En del är generösa med kärlek och glädje och andra tycker om att skämma bort dig materiellt. En del människor är generösa med förtroenden. Vissa människor kan inte dela med sig av förtroenden, samma människor kan inte ta emot förtroenden eller missuppfattar vilken sorts gåva de får. Ett förtroende är en gåva och får inte missbrukas dvs man får inte addera förtroenden och skapa sig en bild av en människa som är generös med förtroenden som gör den människan till summan av de förtroenden hon har gett som gåva - en människa som har lagt ut sitt hjärta i handen. Det här kan ju låta motsägelsefullt när jag samtidigt tycker om att återanvända mänskliga historier. Men.....jag berättar aldrig om en människa utan om en företeelse. Motsägelsefulla händelser och personligheter och snåriga klokheter kan vidareberättas i ett nytt sammanhang men precis som i en utvärderingsrapport eller en uppsats så är namn och platser fingerade...utom möjligen Svartröjnoret.


Vad kan din generositet bestå av? Pratar jag med en ensam liten tant på apoteket en dag och gör henne lite glad så får det följder eller om jag säger till min mamma för tredje gången - tänk att du äntligen hittade rätt, du gav mig den finaste presenten av alla....pappas sista skjorta - då får det konsekvenser som jag inte vet något om men som ändå seglar runt där ute i det gemensamma mänskliga utrymmet och gör nytta.


Den här bilden heter Reciprocal altruism = ömsesidig oegennytta:

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vita Brevis - 13 april 2015 10:52


Man kanske ska vända sig till hundar eller katter?

Av Vita Brevis - 23 september 2014 22:17


Nu är det bevisat!!

Av Vita Brevis - 6 juli 2013 08:58

Jag har bestämt mig för att spira genuan i lovart och sätta en preventer guy på storen...och segla baklänges genom livet lite oftare. Jag har märkt att man kan säga nästan vilka obegripligheter som helst utan att folk synar. Jag har t.ex sagt att...

Av Vita Brevis - 6 februari 2013 20:49

En (jovialisk dansk) ansvarig på Facebook sitter i Uppdrag Granskning och förklarar leende policyn för näthot med att det beror på om hotaren menar det eller inte. I Köttvärlden behöver man inte bevisa uppsåt om man t.ex. kommer med hot om våld eller...

Presentation

Fedjit

Arkiv

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26
27
28 29 30
<<< September 2007 >>>

Omröstning

Vad föredrar du?
 Pest
 Kolera
 Ghost whisper

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

RSS

Fråga mig

3 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards