Direktlänk till inlägg 28 september 2007

Vrede

Av Vita Brevis - 28 september 2007 14:29

Jag har ju svart på vitt att vrede faktiskt är en dödssynd. Det var en dödssynd långt innan Stefan Einhorn skrev boken om Konsten att vara snäll. De 7 dödssynderna är väl förmodligen tillsammans med de 10 budorden den tidens sätt att skapa etik och moralregler för att saker ska funka människor emellan. Även om vi tar hänsyn till idéhistoria, att människor tänkt olika i olika tider, så är det väl ändå så att varje del av dödssynderna och budorden är tillämpbara?

Det finns en anledning till att de skrivits ned och efterföljts och jag förmodar att vår juridik bygger mycket på de här källorna - även om det är svårt att fälla någon för högmod eller avund. Men många brott begås pga högmod avund girighet osv.

Vrede är den värsta dödssynden, tycker jag. Man kan bli arg, ilsk, Vita kan säga cykeljävel och sparka omkull den....men....man kan använda vrede för att skrämma andra till tystnad. Man kan använda sin vrede i Stockholmstrafiken och riskera hjärtinfarkt hos sig själv eller medtrafikanter. Så - vrede är en otäck liten sak. Avund, högmod, lättja, frosseri, otukt och girighet är så allmänmänskliga och ger ingen stor anledning till diskussion. Vrede är människor i allmänhet mer benägna att vara tillåtande inför - för alla kan ju tappa tålamodet, eller hur?

Men jag tycker ju inte det.

Om man bråkar med en människa och båda är fulla av vrede då är det lika bra att ge upp för det enda man i det läget försöker göra är att få tyst på den andra. Det finns inga bra sätt att rensa luften eller att bråka konstruktivt. Att samtala logiskt om en sak man inte är överens om - det är en helt annan sak och har inget med vrede att göra.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vita Brevis - 13 april 2015 10:52


Man kanske ska vända sig till hundar eller katter?

Av Vita Brevis - 23 september 2014 22:17


Nu är det bevisat!!

Av Vita Brevis - 6 juli 2013 08:58

Jag har bestämt mig för att spira genuan i lovart och sätta en preventer guy på storen...och segla baklänges genom livet lite oftare. Jag har märkt att man kan säga nästan vilka obegripligheter som helst utan att folk synar. Jag har t.ex sagt att...

Av Vita Brevis - 6 februari 2013 20:49

En (jovialisk dansk) ansvarig på Facebook sitter i Uppdrag Granskning och förklarar leende policyn för näthot med att det beror på om hotaren menar det eller inte. I Köttvärlden behöver man inte bevisa uppsåt om man t.ex. kommer med hot om våld eller...

Presentation

Fedjit

Arkiv

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26
27
28 29 30
<<< September 2007 >>>

Följ bloggen

Följ vitabrevis med Blogkeen
Följ vitabrevis med Bloglovin'

Omröstning

Vad föredrar du?
 Pest
 Kolera
 Ghost whisper

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

RSS

Fråga mig

3 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se