Alla inlägg den 6 oktober 2007

Av Vita Brevis - 6 oktober 2007 12:49

Det är fantastiskt vackert ute och Vita önskar att hon hade haft en digitalkamera. Ner på stora bokrean och köpa böcker för 30/kg....men jag tar bussen. För mesig astmamässigt för att det är riktigt nyttigt.

Av Vita Brevis - 6 oktober 2007 12:23

Vita vaknade av en dröm. Plötsligt stod det över datorskärmen som i eldskrift - Du har lyckats! pga att du har uttryckt en önskan om att Skellefteå skulle vinna så har bloggagratis på eget bevåg stoppat omröstningen när målet uppnåtts. Svaret blev Skellefteå på frågan "Går tiden snabbare när man blir äldre"? Jag var en aning otillfredställd med svaret i drömmen men jag tänkte attt vafan var inte så tjurig Vita.....igår klagade vi på servrarna som de jobbar med på sin "fritid". Det är alltså deras hobby (på bloggagratis) att vi ska få vårt lystmäte av skrivande. Så visst svaret är Skellefteå - men det var som sagt en dröm.

Av Vita Brevis - 6 oktober 2007 11:57

Stig Dagerman var en kreativ ångestfylld och punktlig man...samtidigt.

Den här sista "dagsedeln" följde också deadline så att den kunde publiceras dagen efter han försvann Svartröjnoret.

 


Varning för hunden!

Lagen har sina blottor.
Hund får de fattiga ha.
De kunde väl skaffa sig råttor,
som är skattefria och bra.

Nu sitter folk i små stugor
med dyrbara hundkreatur.
De kunde väl leka med flugor,
Som också är sällskapsdjur.

Kommunen bara betalar.
Det måste bli slut, ity
att annars så köper de valar,
fruktar herr Åleby.

Något måste beslutas:
Hundarna skjuts! Inte sant?
Nästa åtgärd: De fattiga skjutas,
så spar kommunen en slant.

Av Vita Brevis - 6 oktober 2007 07:14

För ett tag sedan fick jag en kommentar från en kvinna som jobbade inom sjukvården och som tog illa vid sig av mitt sätt att skriva om ångest. Jag skrev ungefär att det är skillnad på ångest som känns dödlig och deppighet och nedstämdhet. Det jag egentligen menade var att många människor använder för starka ord. Människor använder - om vardagssituationer - ord som ångest, panik, panikångest....när man egentligen menar stress, oro och rädsla.

Om man har gått igenom extremt svåra saker i sitt liv och fortfarande är glad så är det förvirrande att höra den vokabulären användas och man kan under en period känna sig förstådd och tro att man menar samma sak med ord som t.ex ångest eller panik.

Sen inser man att så inte är fallet.......

Av Vita Brevis - 6 oktober 2007 06:40

Jag slår i min tjocka engelsk-svenska ordbok och jag går in på lexin på nätet och söker på deathwish / dödslängtan. På engelska är det sökbart men inte på svenska. Lexin såg ut som ett frågetecken på båda språken. Jag har funderat på om det verkligen är så att orden är synonymer?

Är inte det svenska dödslängtan ett mer positivt ord, eller låter det bara så? Ett direktöversatt - dödsönskan hade inte alls låtit lika positivt.

Jag tycker inte att döden är positiv men "den vackraste dagen som sommaren ger har det hänt att jag längtat dit".

Jag förstår vad Nils Ferlin var i för sinnesstämning när han skrev:


Inte ens

Inte ens en grå liten fågel

som sjunger på grönan kvist

det finns på den andra sidan

och det tycker jag är trist


Inte ens en fågel

och aldrig en björk som står vit

men den vackraste dagen som sommaren ger

har det hänt att jag längtat dit

http://www.tidningen-boken.com/98091005.htm



Av Vita Brevis - 6 oktober 2007 05:49

Vita plågas inte av att tänka eller vara eljest - inte numera - eller inte sedan min storasyster slutade säga......"att du alltid måste tycka tvärtom/göra dig märkvärdig". Vita är mitt i livet och vet om det. Vännen K började med sina tankar på ålder och förfall redan vid 30. "Snart är det slut och vad har man egentligen uppnått?". Ganska tråkigt att lyssna på. Vid 40 tog hon itu med sitt liv, fortsatte sina studier på universitetet, sålde gården och började dansa salsa - förutom friskis&svettis-passen. Hon insåg att även det här med att trivas i sin kropp och bekräfta den ligger på en själv, och helst om man inte har en annan vuxen att luta sig på. Jag ser min ålder på foton av mig och Lill-Vita men eftersom jag aldrig har sett livet som oändligt (förutom en period av i tonåren) så är det inget problem. Alla vet egentligen att man kan göra en taskig vänstersväng i snörök en vanlig torsdagsmorgon i februari och sen är man borta för evigt.

Vare sig Börje Salming ringer och påminner om att du ska undersöka dina bröst (läs mer om den tjänsten på Helgas blogg) så kan man få den sjukdomen som hette kräfta i gamla svenska filmer och ansågs obotlig för inte så länge sedan.

Fick anledning till samtal om människor mitt i livet igår och den, ska vi kalla det rädsla, som kan infinna sig när man inser att man redan har levt halva sitt liv. Jag tror inte att jag skulle ha något att tillägga om jag satt med ett gäng medelålders människor som levt efter "konstens alla regler" i en miljö de valt och haft en bra standard och barn som det gått någorlunda bra för som säger "Is this all there is"?

Mina tankar nu är som vanligt helt tagna ur luften- jag har aldrig varit i situationen. Min vän K som haft mer än nog av personliga tragedier, sa någonting klokt igår....men det är nog väldigt svårt att sätta sig in i din värld Vita - det är väldigt få som har sett sitt barn kämpa för sitt liv två gånger och klarat sig.

Medelåldern i sig medför att man måste kliva fram, barnen tar beslut man inte rår på, vänner har problem, vänner dör, föräldrar blir senila och dör och man är snart själv den "äldste" i klanen och måste fortsätta att vara stark för andra.

K: -Har du förresten tänkt på hur få i vår ålder som mår bra.....som inte har några krämpor? Vi är ju ändå inte lastgamla.

Av Vita Brevis - 6 oktober 2007 05:37

Jaha då är klockan 5.37 och här sitter jag igen och skriver. En del skulle se det som besatthet och det är det väl också till viss del. Jag sover dåligt, jag sover alltid för lite för att det ska vara nyttigt så vad jag gör den här veckan när jag ska hämta mig är att jag sover middag. Förmodligen förstör det nattsömnen det ockå men "so be it". Jag sover så ofta jag kan - därför att jag vet hur lite jag sover varje gång....make any sense? Mitt arbetsliv kanske skulle funka med mitt sätt om jag jobbade i ett streck mellan 10-14, hade mat och middagsvila och sen två timmars effektiv arbetstid och de dagar jag är ute och har seminarier/föreläsningar skulle man kunna ha 2 timmars lunch och jag skulle ha tillgång till ett vilorum. Ni ser - det är inte Vita det är fel på.....Vita är bara lite eljest. Men alla försök görs för att såna som är lite eljest ska passa in istället för att vara lite flyhänta i systemet.

Presentation

Fedjit

Arkiv

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Oktober 2007 >>>

Omröstning

Vad föredrar du?
 Pest
 Kolera
 Ghost whisper

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

RSS

Fråga mig

3 besvarade frågor

Skapa flashcards