Direktlänk till inlägg 9 oktober 2007

snällheten ännu en gång

Av Vita Brevis - 9 oktober 2007 10:12

Vita har ju - om det har ungått någon läsare en ny bibel Konsten att vara snäll. En sak har legat till sig i tankarna ochnär jag åkte hem med bussen igår så kom det till mig - det fins en logisk lucka i bokens resonemang om reciprok altruism - ömsesidig osjälviskhet. Om man utgår ifrån att reciprok altruism betyder ett givande och ett tagande. Det kan betyda att man ger och man får....man är generös i största allmänhet och det spelar ingen roll från vilket håll man får den tillbaka. Samtidigt är det så att man genom studier av både apor och människor har sett att man är mer benägen att ge till någon som man har fått av förut - även utanför familjen/klanen. Om reciprok altruism betyder givande och tagande så kan det som jag ser det ha två betydelser.

1. Du ger till den som gett dig något eller för att du förväntar dig att få något tillbaka av den du ger till

2. Du är allmänt generös och ser att själva förhållningssättet gör att du får av dina medmänniskor - du räknas som en generös människa (du ger av dig själv) och räknar inte ens med att få tillbaka.

Även om det är mänskligt att vara generös av egoistiska skäl så finns det här en klar skiljelinje för mig iaf. Klas Klättermus räknar jag in i grupp 2 och grannen som accepterade min snällhet då jag höll upp porten för honom (när han skulle bära ut grejer till bilen) pga att han hade varit snäll och låtit mig ta en del av hans tvättid, till grupp 1.

Jag skulle nog inte kalla grannen för en generös människa - inte generös med sig själv....fast å andra sidan så var jag generös med honom, jag gav honom min tid och vänlighet och vi hade en trevlig stund i tvättstugan och det i sin tur ledde till att han blev på bra humör.

 
 
susen

susen

9 oktober 2007 10:39

Man kan ju också tänka så att grannen senare samma dag kommer att vara generös mot en annan granne eftersom han blev på gott humör av att få hjälp av dig och att generositeten och godheten därför sprider sig ju mer vi är generösa och snälla...? Det är åtminstone jag övertygad om.

Underbar skylt du har på presentationen! En sån skulle jag vilja sätta vid varje skola i landet :)

http://blissed.blogg.se

 
Ingen bild

Vita

9 oktober 2007 11:04

Det är väl liksom så jag tänker med reciprok altruism...det lönar sig att vara snäll

 
Ingen bild

Vita

9 oktober 2007 11:49

Det jag egentligen var ute efter var att författaren använder ett begrepp som kan tolkas på två helt skilda sätt men i sak håller jag med dig....godhet är som knark fast utan biverkningar - nej det var en dålig likelse......snällhet sprider sig snarare som ringar på vattnet

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vita Brevis - 13 april 2015 10:52


Man kanske ska vända sig till hundar eller katter?

Av Vita Brevis - 23 september 2014 22:17


Nu är det bevisat!!

Av Vita Brevis - 6 juli 2013 08:58

Jag har bestämt mig för att spira genuan i lovart och sätta en preventer guy på storen...och segla baklänges genom livet lite oftare. Jag har märkt att man kan säga nästan vilka obegripligheter som helst utan att folk synar. Jag har t.ex sagt att...

Av Vita Brevis - 6 februari 2013 20:49

En (jovialisk dansk) ansvarig på Facebook sitter i Uppdrag Granskning och förklarar leende policyn för näthot med att det beror på om hotaren menar det eller inte. I Köttvärlden behöver man inte bevisa uppsåt om man t.ex. kommer med hot om våld eller...

Presentation

Fedjit

Arkiv

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Oktober 2007 >>>

Omröstning

Vad föredrar du?
 Pest
 Kolera
 Ghost whisper

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

RSS

Fråga mig

3 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards