Alla inlägg under oktober 2007

Av Vita Brevis - 9 oktober 2007 20:27

Vitas fd svärfar är väldigt sjuk och jag minns att det enda riktigt positiva han någonsin sa till Vita var en vår med vedkapning och klyvning. Han sa: Helvete vad du är stark för att vara kvinna! "Bet you say that to all the girls" - skulle jag ha kunnat säga om han hade pratat engelska eller om han hade haft någon humor.
 Nu är han iaf väldigt sjuk och jag undrar förstås om han är en av de 1500 västerbottningar som fått sorkpest sen i somras.....1 person om dagen insjuknar läste jag i tidningen......det var samma sak förra året - och sen kom influensan hit först. Jag hade influensan ifjol och behöver inte vaccinera mig i år läste jag eftersom det är samma stam i år som i fjol. Annars tror jag att jag numera räknas in i gruppen ömtåliga som borde vaccinera sig. Ömtålig men helvetes stark - egentligen.


Av Vita Brevis - 9 oktober 2007 19:51

Jag fick en kommentar av blissed bl.a om att alla skolor i Sverige borde ha "min" vägskylt av Michael Richter. Det är väl en jättebra idé och tänk vad kul för både konstnären och lärarna. Barnen då? Ja....men det är väl lärare och föräldrar som har till uppgift att övertyga barnen om att Allt kommer att bli bra - eller hur? (och alla andra vuxna förebilder).


Av Vita Brevis - 9 oktober 2007 19:13

Vita är en skeptiker av naturen. Vita accepterade tidigt uttrycket - "du väljer ju att tro det du vill tro" - för så är det för alla människor. Jag har alltid ifrågasatt saker som inte låtit trovärdiga. Som det här med att inte bada efter maten - det fanns ingen logik i det och jag hade aldrig sett en badare med kramp så jag struntade i det.

Min syster sa idag "Varför säger folk att det inte går att ta igen förlorad sömn? Jag tycker att det går jättebra."

Jag vet inte varför folk säger eller upprepar sånt - det fattar väl vem som helst att om man sover dåligt en natt så är man tröttare och behöver mer sömn nästa dag vare sig man sover middag eller om man lägger sig efter CSI.

Newtons tredje rörelselag skulle säkert kunna tillämpas även här - varje kraft skapar en motkraft av samma styrka.

Jag frågade min inneboende vad han trodde. Han är från södern och kanske har en mindre skeptisk inställning resonerade Vita.  "Jamen man håller väl med den som kommer med ett påstående - något annat vore väl oförskämt".

- Menar du att det är en konversationsteknik? Man ifrågasättter inte ett påstående i en grupp för det skulle tyda på att man ställer sig utanför?

- Ja, ungefär så.

Ojdå! 

Av Vita Brevis - 9 oktober 2007 11:11

Jag gillar att googla fram bilder till mina inlägg och istället för genvägar skrev jag loophole. Loophole betyder förutom genväg även en speciell sorts kyrkofönster i stenkyrkor - tänk vad man får lära sig.

Det jag tänkte skriva om genvägar....sonen är jätteförkyld och klev upp tidigt för att ringa sin läkare som har telefontid mellan 8 och 9.

8.30 kom han fram men då var alla tider slut. Okej, det var det, sa min morgonsure son. Vänta nu, sa Vita. Det måste finnas en genväg. Om man ser ett hinder så måste man hitta vägen runt. Det finns alltid en distriktsköterska en växel eller en läkarsekreterare som man kan förklara problemet för. Dessutom i det här fallet så är det hans läkare som gjort ett fel och då har man mycket större chans att få hjälp. Så jag ringde sekreteraren och sa till sonen - lyssna nu och lär.

Jag fick förstås ett löfte om att läkaren skulle ringa upp sonen under dagen och jag underströk att han fått sitta på akuten halva lördagen pga av läkarens miss förra veckan. Hur svårt kan det vara?

Loophole:

 

Av Vita Brevis - 9 oktober 2007 10:31

Vi har sju dödssynder, tio Guds bud , fyra grekiska dygder:

rättrådighet (dikaiosyne)
tapperhet (andreia)
vishet (sofia)
måttfullhet (sofrosyne)

Samt de medeltida kristna dygderna: tro, hopp och kärlek, ödmjukhet och kyskhet.

Så varför är det då så svårt att vara människa?

Det kanske är som DiLeva sjunger: Vad ska man tro på tro på tro på när, tro på när allt är såhär? Jag hoppas att det får ett lyckligt slut.

Vita tror att alla regler fungerar ungefär som tro - till tröst.

Av Vita Brevis - 9 oktober 2007 10:12

Vita har ju - om det har ungått någon läsare en ny bibel Konsten att vara snäll. En sak har legat till sig i tankarna ochnär jag åkte hem med bussen igår så kom det till mig - det fins en logisk lucka i bokens resonemang om reciprok altruism - ömsesidig osjälviskhet. Om man utgår ifrån att reciprok altruism betyder ett givande och ett tagande. Det kan betyda att man ger och man får....man är generös i största allmänhet och det spelar ingen roll från vilket håll man får den tillbaka. Samtidigt är det så att man genom studier av både apor och människor har sett att man är mer benägen att ge till någon som man har fått av förut - även utanför familjen/klanen. Om reciprok altruism betyder givande och tagande så kan det som jag ser det ha två betydelser.

1. Du ger till den som gett dig något eller för att du förväntar dig att få något tillbaka av den du ger till

2. Du är allmänt generös och ser att själva förhållningssättet gör att du får av dina medmänniskor - du räknas som en generös människa (du ger av dig själv) och räknar inte ens med att få tillbaka.

Även om det är mänskligt att vara generös av egoistiska skäl så finns det här en klar skiljelinje för mig iaf. Klas Klättermus räknar jag in i grupp 2 och grannen som accepterade min snällhet då jag höll upp porten för honom (när han skulle bära ut grejer till bilen) pga att han hade varit snäll och låtit mig ta en del av hans tvättid, till grupp 1.

Jag skulle nog inte kalla grannen för en generös människa - inte generös med sig själv....fast å andra sidan så var jag generös med honom, jag gav honom min tid och vänlighet och vi hade en trevlig stund i tvättstugan och det i sin tur ledde till att han blev på bra humör.

Av Vita Brevis - 9 oktober 2007 09:12

Jag hade en plan igår. Jobba en heldag hålla mig vaken till CSI och gå direkt i säng och somna med Ruth Rendell - och det funkade! Jag har sovit en normalnatt i min egen säng! Och - jag har ätit gröt till frukost! Det är en jädra skillnad på kreativiteten på jobbet med en normalnatt i bagaget, faktiskt. Vita som alltid nattugglat och haft svårt att komma upp på morgonen formligen studsade ur sängen i morse. Glömde sonens taskiga morgonhumör och drillade på som vanligt. Till sist sa jag - du vill inte alls att jag ska prata med dig, va? Nej helst inte, säger min i vanliga fall rara son. Hur kan en så vänlig människa vara så förbannat sur varje morgon. Himla kul hyresgäst du är då, sa Vita.

Jag har en digital ute/inne-termometer som jag inte har nollställt på väldigt länge. De senaste dagarna har jag tänkt....men oj är det verkligen 20 grader varmt i oktober? Njae, idag nollställde jag den.....5 grader är det och jag cyklar inte och riskerar UVI eller ledvärk nu när jag har kommit igång. Det blev bussen

 

Av Vita Brevis - 8 oktober 2007 09:23

Jag synar mina kort och inser att vissa av dem är falska. Det är inte lätt att spela med sig själv och vara fullständigt ärlig.

Presentation

Fedjit

Arkiv

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Oktober 2007 >>>

Omröstning

Vad föredrar du?
 Pest
 Kolera
 Ghost whisper

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

RSS

Fråga mig

3 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards