Alla inlägg under januari 2008

Av Vita Brevis - 20 januari 2008 10:00

Jag började svara på Biggans kommentar men det blev så lång så jag lägger in den som inlägg istället. Det här är jättefånigt - men min största rädsla när det gäller min nya sjukdom astma/allergi är att de på akuten ska säga: men det där var väl inget att slösa bort vår tid på så sluta sjåpa dig, när jag kommer in med mina konstiga allergi/astmareaktioner. Det jag menade med inlägget var väl att när man, som jag, inte har varit allergisk tidigare i livet så måste man lära sig balansera nu. Jag måste lära mig att se när det räcker med egenmedicinering och när det är akuten som gäller. Jag har faktiskt gett upp och ringt ambulansen en gång under hösten - och jag fick läkaren att intyga att jag INTE var sjåpig. Han tyckte inte att frågan var konstig heller - alla tror att de är sjåpiga tills de dör, svarade han lakoniskt.

Det gick bra inatt efter en megabehandling och jag vakade till kl 4 för att vara säker på att det inte blev värre innan jag somnade.

ANNONS
Av Vita Brevis - 20 januari 2008 01:52

Symptomen ikväll har varit lite svårtolkade för Vita. Nässelutslagen har spridit sig över huden och det har stundtals varit tungt att andas. Jag tänkte såhär: det måste vara bättre att vara ute bland folk och fika med en bilburen vän om det skulle bli värre - istället för att vara ensam hemma. Efter en dos antihistaminer och inhalatorer åkte jag iväg och hade en trevlig pratstund men berättade inte för vännen om vad som hände i min kropp. En anständig latte och en halv morotskaka senare åkte jag hem och tog kortison när jag kände att öronen svällde upp och hela ansiktet var knottrigt. Pratade med vännen L som hade 7 rätt på V75 och som var så glad och jag fick riktigt skratta ut - men jag berättade inte om mitt tillstånd (bli inte orolig nu L). Man vill ju inte framstå som sjåpig. Nu sitter Vita mitt i natten och väntar på att allt ska lägga sig och önskar att immunförsvaret ska sluta illfänas (Tack Biggan, ett ovärderligt uttryck i klass med arkaisk och sybarit). Det verkar som att det är dags att leta upp allergitestade hårprodukter nu också...tvättmedlet är redan utbytt.

ANNONS
Av Vita Brevis - 19 januari 2008 20:01

Jag längtar hem sen åtta långa år.

I själva sömnen har jag längtan känt.

Jag längtar hem. Jag längtar var jag går

- men ej till människor! Jag längtar marken, jag längtar stenarna där barn jag lekt.

Ur: "Ensamhetens tankar" Vallfart och vandringsår (1888)


Den här dikten tog min svenskalärare på folkhögskolan som ett exempel på en felsyftning...i sista raden. Det kan uppfattas som att Heidenstam har lekt, men aldrig varit, barn.

Jag antar att jag blev lite inspirerad av en kombination av hemlängtan och filmen Döda poeters sällskap som jag såg idag. Jag gillar inte filmen som jag tycker är pompös och överskattad men jag gillar när läraren reciterar Whitman:

O Captain! my Captain! our fearful trip is done;
The ship has weather’d every rack, the prize we sought is won;
The port is near, the bells I hear, the people all exulting,
While follow eyes the steady keel, the vessel grim and daring:

But O heart! heart! heart!O the bleeding drops of red,Where on the deck my Captain lies, Fallen cold and dead.
Av Vita Brevis - 19 januari 2008 19:17

Här sitter jag, eller snarare halvligger, och blir nostalgisk. Läser på nätet att Fritz Olsson-huset ska rivas - det är ju katastrof! Det finns så många historier om det huset och själva Fritz. Min förra svärmor satt i knät på Fritz som barn - det är väl nästan snudd på "Jag mötte Lassie", eller? Gillar inte att man tar bort minnesmärken i staden....Luleå utan Fritz Olsson-huset - det blir ju som att försöka orientera sig i Paris utan Eiffeltornet, typ.

Här är en tidsresa:

http://www.nsd.se/bildspecialpopper.aspx?id=1189 

Av Vita Brevis - 19 januari 2008 19:02

Lulemål är en dialekt som är en variant av s.k bondska. Dialekten innehåller flera drag av fornsvenska. Lulemål är ett samlingsnamn för de dialekter som talas av vissa människor i området längs Lule älvdal, och brukar ofta delas upp i nederlule-mål och överlule-mål. I Luleåmålet används många "sch ljud" som t.ex "schnus","schlag","schlit" osv.

Ur Wikipedia

Jag kan väl tillägga schnöra, schit och varsch. 

300

Av Vita Brevis - 19 januari 2008 18:42

Så många har röstat i min omröstning. Jag förbehåller mig rätten att manipulera resultatet och har sagt att jag ska fortsäta oförtrutet tills Skellefteåborna ligger i täten och jag är envis som en liten gris. Fast jag känner det ju själv ibland att tiden går fortare i år än i fjol nästan.


En annan sak som jag funderar på idag är om den blogg som ligger etta på kommentartoppen "Stay strong starve on" är på riktigt. Kan man verkligen ha en sån insikt om hur anorexia bryter ner det psykiska immunförsvaret och förvrider kroppsuppfattningen och samtidigt säja att det är ett val man gjort?

Anna som har bloggen säger att den är på riktigt och det är Annas blogg och Annas lag....förstås.

Av Vita Brevis - 18 januari 2008 19:45

Presentation

Fedjit

Arkiv

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2008 >>>

Följ bloggen

Följ vitabrevis med Blogkeen
Följ vitabrevis med Bloglovin'

Omröstning

Vad föredrar du?
 Pest
 Kolera
 Ghost whisper

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

RSS

Fråga mig

3 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se