Alla inlägg under februari 2008

Av Vita Brevis - 26 februari 2008 14:04

Jag tyckte om Mikael Niemis "Populärmusik.." och det ska bli roligt att ta del av Lilian Ryds tankar. Flora och fauna skiljer sig åt mellan olika landsändar och kultur också faktiskt. En gång var jag på en konferens där en Stockholmska skulle berätta en "rolig" historia om Norrlänningar. Kvinnan vände sig till Vita - som var den enda Nordsvenskan i rummet . 

Historien löd ungefär såhär:

Norrlänning 1 kommer på besök hos Norrlänning 2. De sitter tysta med varsin kopp kaffe och tittar ut genom köksfönstret i tre timmar. Norrlänning 1 reser sig upp och säger: Det här var trevligt, det får vi göra om någon gång.

Historieberättaren började skrattade åt sin egen slagfärdighet och Vita sitter knäpptyst. När kvinnan skrattat färdigt säger Vita helt oberört: "Ja.....det är väl ett helt normalt sätt att umgås" - Touché! 


När jag var barn satt jag ganska ofta och drack kaffe med en fiskargubbe i skärgården. Farbror Gottfrid rökte pipa och köksklockan tickade - tiden gick väldigt långsamt när vi satt där och teg men det kändes aldrig konstigt att det var tyst. Ibland kom han med goda råd om hur man skulle lägga ut näten. Vita insåg tidigt att den som har mest information vinner så lilla Vita lyssnade och lärde sig viktiga saker om fiskevatten och om livet.

ANNONS
Av Vita Brevis - 26 februari 2008 13:47

Jag tog Biggan/Betti Spagetti på orden och gick till bibblan i huvudstaden och lånade boken "Vi åt aldrig lunch" av Lilian Ryd från Vuollerim. Snokade runt på "My"-avdelningen och hittade ett par titlar.

Mitt jobb går på räls så jag behövde en "uppföljare" till Norrländsk akvavit. Tack Biggan!

Om boken:

Norrland. Landet där man aldrig promenerar. Varför skulle man ägna sig åt något så meningslöst som att tomgå, att bara gå utan något syfte eller mening? Landet där man inte säger tack eller stig in (förrän möjligen då personen redan står i farstun), där man sällan är smutsig eller har det jobbigt. Och landet där man inte äter lunch.

Lilian Ryd är författare och journalist, som bland annat arbetat på TT och som frilansande utrikeskorrespondent. Sedan ett par år tillbaka har hon dock flyttat tillbaka till sina hemtrakter i Lappland, och ägnar sig åt att skriva om nordsvensk kulturhistoria. Och kanske framförallt om alla de kulturkrockar som uppkommer med det sydsvenska, storsvenska… Hur är det till exempel att växa upp som barn, när sångböckerna man får i skolan ägnas åt sånger som "Blåsippan ute i backarna stå", när man bor i ett land som aldrig någonsin får blåsippor. Och där alla de djur och växter som istället finns, aldrig omnämns i visorna.

ANNONS
Av Vita Brevis - 26 februari 2008 12:07

Flytta aldrig ihop med en man innan ni har provat att tapetsera ihop - så brukar min mamma säga. Tapetsering är förmodligen ett bra sätt för att få veta om man kan samarbeta....men i min ålder räcker det med norovirus.

 

Av Vita Brevis - 26 februari 2008 11:25

Varför finns det inga kärleksdikter om vinterkräksjuka? Att uppleva vinterkräksjukan tllsammans måste väl annars vara höjden av "intimitet".

Norovirus i repris: 

 

Presentation

Fedjit

Arkiv

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29
<<< Februari 2008 >>>

Följ bloggen

Följ vitabrevis med Blogkeen
Följ vitabrevis med Bloglovin'

Omröstning

Vad föredrar du?
 Pest
 Kolera
 Ghost whisper

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

RSS

Fråga mig

3 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se