Direktlänk till inlägg 3 april 2008

Svart torsdag - lortig torsdag

Av Vita Brevis - 3 april 2008 10:03

Storstaden ligger insvept i dimma och solen pressar på och vill igenom. Jag beräknar att det blir 1-0 till solen och lika varmt på balkongen som det var igår.

Jag solade i bara linne igår och läste min bok Svenska hem. Boken är faktaspäckad och fruktansvärt rolig. Igår hann jag läsa kapitlen om dammsugare och badrum. Nästa kapitel är tvättstugor....gemensamma tvättstugor, med sin speciella liturgi, som kanske kan illustrera den svarta torsdagen.


Den svenska byråkratin (och demokratin) vilar på en stabil grund av tvättstugeregler. Det är där svensken lär sig lyda. Den verklige busen kastar inte gatsten genom skyltfönster - han låter bli att tömma luddfiltret.

Fred Forsell Expressens bilaga Leva&Bo 2001


Jag läste citatet för Vito som genast började berätta en känslosam historia som innehöll en tant, en hypermodern tvättstuga, adrenalin och en massa katthår. Jag kunde inte låta bli att skratta....."det är just den sortens indignation som är kul".

-Mäh! sa Vito.


En väldigt intressant sak i badrumskapitlet handlade om Lubbe Nordströms resa från söder till norr genom Lort-Sverige och den kampanj som bedrevs i bl.a radio för att få folk att sätta in badrum i sina hem.


"Skiten är inte jämnt fördelad över Lort-Sverige. Den är värst och djupast ingrodd i södra Sverige, särskilt Blekinge och Skåne där snusket är av själslig natur. Lortigheten avtar sedan sakta i takt med att Lubbe förflyttar sig norrut. Renligheten, och badrumsfrekvensen ökar med avståndet till Sydsverige. Resan från Skåne till Norrbotten är en resa i tiden, från det gamla jordbruks-Sverige till det nya industri-Sverige.......Sverige var vid denna tid (1938) som modernast i den myllrande myrmarkerna kring Luleå, där bilar och lättviktsmotorcyklar susade fram mellan rader av vita funkishus"

Per Svensson Svenska hem


"Du vet, jag vart häpen! Dom där HSB-husen! Det har dom inte sett maken till varken i södra Sverige eller ens i USA."

Radioteknikern Hedin, Lubbe Nordströms sidekick i ett radioprogram 1938


Det påminner mig om Lilian Ryds bok Vi åt aldrig lunch, där hon skildrar sin arbetarklassuppväxt i Voullerim och de kulturkrockar hon upplever när hon på 1960-talet flyttar till Uppsala och börjar studera på universitetet. Land möter stad, arbetarklasskulturen möter den borgerliga och nord möter syd, i denna uppmärksammade bok. I boken försöker Lilian Ryd ge sitt svar på frågan om varför norrlänningarna blev som de blev. Hon belyser såväl vardagsfenomen som städning, promenader och lunchätning, som stora frågor om religion, pengar, sjukdom och jämlikhet.


Jag förstod t.ex aldrig, när jag växte upp, varför jag som Norrbottning i södra Sverige skulle känna mig som kusinen från landet. Faktum var att jag ganska ofta trodde att folk drev med mig eftersom jag inte tyckte att de hade speciellt många "moderniteter" att skryta med.



 
 
Hanneles paradis

Hanneles paradis

3 april 2008 11:18

Perspektiv. 1938

http://hannelesparadis.blogspot.com

 
Ingen bild

Vita

3 april 2008 11:49

Fantastiskt!

 
Biggan

Biggan

3 april 2008 12:48

T ex hade aldrig landstingen söderut bloggat emedan undertecknad var landstingets absolut första bloggare någonsin (tror jag i alla fall..)! Nu privatbloggar jag dock bara...

http://biggans.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Vita

3 april 2008 15:45

Biggan - Du ser!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vita Brevis - 13 april 2015 10:52


Man kanske ska vända sig till hundar eller katter?

Av Vita Brevis - 23 september 2014 22:17


Nu är det bevisat!!

Av Vita Brevis - 6 juli 2013 08:58

Jag har bestämt mig för att spira genuan i lovart och sätta en preventer guy på storen...och segla baklänges genom livet lite oftare. Jag har märkt att man kan säga nästan vilka obegripligheter som helst utan att folk synar. Jag har t.ex sagt att...

Av Vita Brevis - 6 februari 2013 20:49

En (jovialisk dansk) ansvarig på Facebook sitter i Uppdrag Granskning och förklarar leende policyn för näthot med att det beror på om hotaren menar det eller inte. I Köttvärlden behöver man inte bevisa uppsåt om man t.ex. kommer med hot om våld eller...

Presentation

Fedjit

Arkiv

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2008 >>>

Omröstning

Vad föredrar du?
 Pest
 Kolera
 Ghost whisper

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

RSS

Fråga mig

3 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards