Direktlänk till inlägg 6 april 2008

Frotté - Frottör

Av Vita Brevis - 6 april 2008 16:41

Jag läste den här artikeln i Svenska Dagbladet. Artikeln handlar bl.a om Henri de Toulouse-Lautrec och en utställning om honom på Nationalmuseum som pågår fram till den 25 maj. Artikeln handlar också om hans och andra konstärers relation till "fallna kvinnor" i Paris under slutet av 1800-talet.

Den främsta symbolgestalten för den moderna stadens dekadens var den offentliga kvinnan. Få stereotypa gestalter är så ofta representerade i sekelslutets bildframställning. Det gäller såväl den framväxande masskulturen som den av samtid och eftervärld högt skattade finkulturen. Manet, Degas, Guys, Renoir – alla avbildar de kvinnor på stadens baksida i gradvis sedligt förfall; älskarinnor, hålldamer och kurtisaner på kaféer och teatrar, prostituerade i budoarer och på bordeller. Toulouse-Lautrecs bilder av prostituerade eller fallna kvinnor sällar sig i en mening således till en rik tradition av bildskapande. Men bilderna speglar också en samtida verklighet och en stad där den prostitution som institutionaliserats som en social nödvändighet men behandlades som en social fara kom att bli allt mer iögonfallande.


Bra artikel men det som var riktigt kul var ordet "frottör" i sista meningen i följande stycke. Frottör är precis vad det låter som, folk som gillar att gnida sig mot sina medmänniskor, alltså andra människor som inte är frottörer. Jag vet inte om hur välkänt begreppet frottör är, men jag har iaf aldrig hört talas om frottörerna som en egen subkultur. Det skulle kunna bero på att den sortens läggning kräver tillgång till andra ovetande människor att gnida sig mot. Två frottörer kan nog aldrig bli riktigt lyckliga tillsammans.

Precis som andra moderna städer var också Paris sexualiserad; alltid liknad vid en drottning eller en hora av poeter och i ­litteraturen, ömsom hyllad och ömsom skydd. Det urbana livet tycktes medföra möjlighet för alternativa sexualiteter att blomma ut. Homosexuella subkulturer, ­kaféer och bordeller för ­avvikande preferenser, för homosexuella män och för lesbiska kvinnor – i staden fanns utrymme för det udda och avvikande. Könssjuk­domarna ökade och vetenskapen underblåste stämningarna genom att med allt större ihärdighet ge namn åt nya laster och sexuella perversioner som hämtade sin näring ur stadens anonyma trängsel och kommersiella utbud: frottörer och blottare, dekadenta homosexuella, hysteriska nymfomaner och notoriska kleptomaner.

 
 
Hannele

Hannele

7 april 2008 08:48

Frottörfobi kanske skribenten hade.

http://hannelesjul.blogspot.com

 
Vita

Vita

7 april 2008 09:58

Det är just det som intresserar mig. Har det någonsin, ens på 1800-talet funnits en reell skräck för "frottörer" - jag kände inte ens till begreppet. Kan man vara rädd för något som man inte känner till.
"Jag har en obestämd rädsla för att någon ska komma fram och jucka på mig när jag står i trånga utrymmen" - hur låter det?
Eller - var man, när man myntade begreppet, rädd för att plötsligt förvandlas till en ljusskygg frottör?

http://vitabrevis.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vita Brevis - 13 april 2015 10:52


Man kanske ska vända sig till hundar eller katter?

Av Vita Brevis - 23 september 2014 22:17


Nu är det bevisat!!

Av Vita Brevis - 6 juli 2013 08:58

Jag har bestämt mig för att spira genuan i lovart och sätta en preventer guy på storen...och segla baklänges genom livet lite oftare. Jag har märkt att man kan säga nästan vilka obegripligheter som helst utan att folk synar. Jag har t.ex sagt att...

Av Vita Brevis - 6 februari 2013 20:49

En (jovialisk dansk) ansvarig på Facebook sitter i Uppdrag Granskning och förklarar leende policyn för näthot med att det beror på om hotaren menar det eller inte. I Köttvärlden behöver man inte bevisa uppsåt om man t.ex. kommer med hot om våld eller...

Presentation

Fedjit

Arkiv

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2008 >>>

Omröstning

Vad föredrar du?
 Pest
 Kolera
 Ghost whisper

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

RSS

Fråga mig

3 besvarade frågor

Skapa flashcards