Alla inlägg under april 2008

Av Vita Brevis - 6 april 2008 21:08

Meja bad om praktiska städ-tips. Förutom vad som helst med Elvis Costello på högsta volym så kanske det här kan vara ett bra tips?

 


Av Vita Brevis - 6 april 2008 17:21

Returmatchen mellan Umeå IK och Lyon slutade 0-0. Därmed går Umeå IK till final i Uefa Womens Cup tack vare målet på bortaplan som gav 1-1 i första semifinalen.

 

Av Vita Brevis - 6 april 2008 16:41

Jag läste den här artikeln i Svenska Dagbladet. Artikeln handlar bl.a om Henri de Toulouse-Lautrec och en utställning om honom på Nationalmuseum som pågår fram till den 25 maj. Artikeln handlar också om hans och andra konstärers relation till "fallna kvinnor" i Paris under slutet av 1800-talet.

Den främsta symbolgestalten för den moderna stadens dekadens var den offentliga kvinnan. Få stereotypa gestalter är så ofta representerade i sekelslutets bildframställning. Det gäller såväl den framväxande masskulturen som den av samtid och eftervärld högt skattade finkulturen. Manet, Degas, Guys, Renoir – alla avbildar de kvinnor på stadens baksida i gradvis sedligt förfall; älskarinnor, hålldamer och kurtisaner på kaféer och teatrar, prostituerade i budoarer och på bordeller. Toulouse-Lautrecs bilder av prostituerade eller fallna kvinnor sällar sig i en mening således till en rik tradition av bildskapande. Men bilderna speglar också en samtida verklighet och en stad där den prostitution som institutionaliserats som en social nödvändighet men behandlades som en social fara kom att bli allt mer iögonfallande.


Bra artikel men det som var riktigt kul var ordet "frottör" i sista meningen i följande stycke. Frottör är precis vad det låter som, folk som gillar att gnida sig mot sina medmänniskor, alltså andra människor som inte är frottörer. Jag vet inte om hur välkänt begreppet frottör är, men jag har iaf aldrig hört talas om frottörerna som en egen subkultur. Det skulle kunna bero på att den sortens läggning kräver tillgång till andra ovetande människor att gnida sig mot. Två frottörer kan nog aldrig bli riktigt lyckliga tillsammans.

Precis som andra moderna städer var också Paris sexualiserad; alltid liknad vid en drottning eller en hora av poeter och i ­litteraturen, ömsom hyllad och ömsom skydd. Det urbana livet tycktes medföra möjlighet för alternativa sexualiteter att blomma ut. Homosexuella subkulturer, ­kaféer och bordeller för ­avvikande preferenser, för homosexuella män och för lesbiska kvinnor – i staden fanns utrymme för det udda och avvikande. Könssjuk­domarna ökade och vetenskapen underblåste stämningarna genom att med allt större ihärdighet ge namn åt nya laster och sexuella perversioner som hämtade sin näring ur stadens anonyma trängsel och kommersiella utbud: frottörer och blottare, dekadenta homosexuella, hysteriska nymfomaner och notoriska kleptomaner.

Av Vita Brevis - 6 april 2008 14:28

....vackra kan stafylokocker vara

 

Och

Av Vita Brevis - 6 april 2008 14:25

....såhär vacker kan en fruktfluga vara

 

Av Vita Brevis - 6 april 2008 14:07

Jag ser med stigande förvåning (och äckel) hur en Professor och en VD "rear runt" i ett lortigt svenskt hem och förfasar sig. "En riktig karl bor inte såhär" upprepas gång på gång.


Inte var det väl det här som avsågs när de sociala ingenjörerna under förra seklet drömde om det städfria hemmet som skulle realiseras med hjälp av dammsugare och tvättmaskiner.

Det kommer aldrig att finnas städfria hem och.....det hjälper inte att låta bli att städa.

Städning ÄR tråkigt...punkt - det är nog bara att gilla läget.


Jag blev lite nyfiken på vilka människor som vill gräva i sånt här:

Städexperterna:
Marie-Louise Danielsson Tham, kallas också Bakterietanten:
Hon är professor i livsmedelshygien och legitimerad veterinär. Marie-Louise säger att hon själv är pedant för det gör livet så mycket lättare. Under sin verksamma tid som veterinär blev hon nyfiken på livsmedelshantering och dess närområde. Det var så spännande att hon bestämde sig för att doktorera på avloppsvatten.

Hon arbetar även på restauranghögskolan i Grythyttan. Hon tar gärna näs- och salivprov på sina elever och låter dem undersöka wettextrasor. Hon lyfter ofta på gallret till avloppet i badrummet och undersöker vilka bakterier som växer där.

Marie-Louise har medverkat i tv-programmen Carl-Jans änglar och i TV4:s Köket.

Marlené Eriksson
Marlené är vd för ett städföretag sedan 1992. Företaget har 50 anställda. Hennes måtto är “problem är till för att lösas”. Tidigare arbetade hon i 11 år på kontrollavdelningen på ett läkemedelsföretag.

Marlené gör inte bara hembesök hos nya kunder utan är själv ute och städar i stort sett varje dag. I sitt dagliga arbete stöter hon på allt från små lortiga lägenheter till flotta villor.

Snabbt läser hon av kunden, är väldigt observant och grundlig. Hon ser behoven och tänker alltid på helheten. Hon har aldrig tackat nej till ett jobb, ingenting kan vara för nedsmutsat.


Jag funderar också på vilka slags människor som vill vara med, för de söker väl själva till programmet? Är inte skammen större än vinsten?

Vore det inte bättre att köpa tjänsten/dra ihop ett gäng med kompisar till en städfest än att göra sig till åtlöje inför grannarna.

Av Vita Brevis - 6 april 2008 12:59

Det här är Mons Kallentoft.

Han har skrivit en bok som heter Midvinterblot. I den här boken fryser alla hela tiden. Berättarrösten är ett mordoffer som heter Bollbengan och som hänger naken i ett träd mitt i vintern. Det finns två positiva saker i boken: den ena är att att en manlig deckarförfattare försöker porträttera en tjej-polis med ett "brokigt" inre.

Den andra är att Mons på sidan 169 i pocketupplagan citerar Douglas Adams och skriver ett par rader om fenomenet NAP dvs Någon Annans Problem..


Presentation

Fedjit

Arkiv

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2008 >>>

Omröstning

Vad föredrar du?
 Pest
 Kolera
 Ghost whisper

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

RSS

Fråga mig

3 besvarade frågor

Skapa flashcards