Alla inlägg under juni 2008

Av Vita Brevis - 19 juni 2008 10:39


Från FRAs hemsida:

Påstående
Det nya lagförslaget innebär att militären, i form av FRA, ska börja lyssna på civil trafik.

Klargörande
FRA är en civil underrättelsemyndighet med civila medarbetare. Namnet till trots är Försvarets radioanstalt (FRA) inte en del av Försvarsmakten. FRA lyder under regeringen och hör administrativt till Försvarsdepartementet. FRA är inte mer militärt än till exempel Krisberedskapsmyndigheten, som också hör till Försvarsdepartementet.


Påstående
Om jag skriver att ”Någon borde släppa en atombomb på min chef” i ett mail som jag skickar till en bekant i utlandet så kommer mitt mail att läsas av någon på FRA.


Klargörande
FRA utformar sina sökbegrepp på sätt som är mycket komplicerade för att slippa drunkna i enorma mängder irrelevant trafik. Denna metodik har FRA arbetat med att förfina i snart 30 års tid, och sökbegreppen måste vara mycket listigare och mer utvecklade för att få rätt effekt. Sökbegreppen byggs upp genom en rad tekniska och innehållsmässiga kriterier, och användningen av betydelsebärande ord är endast ett i mängden. Hur detta sker i detalj vill vi inte gå in på.


Samtidigt kan man här se vilka sidor FRA har besökt ANNONS
Av Vita Brevis - 19 juni 2008 10:19

Ta den bok som du har närmast dig

* Öppna den på sidan 123

* Hitta den femte meningen

* Skriv ner de efterföljande tre meningarna

* Skicka utmaningen vidare till fem bloggare


I mitt fall blev det "Mig äger ingen" av Åsa Linderborg 

Han sa att de tillverkade specialdelar till bland annat Volvo, men det räckte inte för att jag skulle sluta tänka på Metallverken som ett becksvart ställe där det skedde obegripliga saker. Det gick snabbt. Han tog sitt stämpelkort och tände en cigarett i väntan på att stämpelklockan slog om till helminut. 

Jag utmanar Kaela, Nonsensakuten,  Helga, Olof och Margus 

ANNONS
Av Vita Brevis - 19 juni 2008 10:08

Jag gillar Merete Mazzarella den finlandsvenska professorn i nordiska språk.

Jag tycker om hennes böcker och inte minst hennes tankar om styvfamiljer och barnbarn:

Vi kan begära att nya partners är vänligt intresserade av våra barnbarn, men vi kan inte begära att de är passionerade.


Att vara vänligt intresserad är nog bra.


Men i dag i SvD i den här artikeln skriver hon om det "vid det här laget både slitna och föråldrade svenska uttrycket - Jag deltar i er sorg"

Är det ett gammalt slitet svenskt uttryck? Jag har aldrig hört det förut.

Att man uttrycker deltagande med en människa som upplever sorg är en sak men att säga "Jag deltar i er sorg" - det är nytt för mig. Det låter stelt och inte alls bekant, faktiskt.

Av Vita Brevis - 18 juni 2008 21:52

Jaha

Det omarbetade FRA-förslaget röstades igenom ikväll - vilken överraskning...not.

 Såhär kan man tycka:

"Liberalismen står inte för avlyssning" Liberalismen står inte för avlyssning, den står för frihet, säger Martina Kurin, en av många borgerliga sympatisörer som deltog i proteserna mot FRA-lagen utanför riksdagen på morgonen. 
Av Vita Brevis - 18 juni 2008 21:35

Jag har umgåtts med barnbarnet Lill-Vita idag och "torrt skinn" är väl det uttryck som känns mest adekvat. Himla glad liten illbatting iaf

Hon gillar att dra i hår och brukar ta tag i pappas brösthår när hon reser sig upp på morgonen, smärtsamt men tydligen mycket rolgt för lill-stumpan. Eller som en bekant uttryckte det: Hon vill väl ha en reaktion från "värddjuret".


Värddjuret är det djur på vilket en parasit lever, eller annars en bärare av en annan organism

R

Av Vita Brevis - 18 juni 2008 21:34

Niklas Jidhe kan inte heller säga "R"....

 

Av Vita Brevis - 18 juni 2008 21:24

Jag missade nationalsångerna och därmed är mitt intresse för EM-fotboll över. Jag kan dock undra om Fredrik Stoor är släkt med den kände Yngve Stoor, han med Hawaii-musiken. Sånt kan jag fundera på.


Hans Yngve Stoor, född 4 april 1912 i Stora Kopparberg, Falun, Dalarna, död 3 oktober 1985 i Älvsjö, Stockholms län, var en svensk musiker, sångtextförfattare och kompositör. Han är farbror till Bosse Stoor och far till Willard Stoor (f.1942) döpt efter Willard Ringstrand. Stoor lärde sig i unga år att spela mandolin och fiol men övergick småningom till att spela hawaiigitarr, och blev musiker och kompositör på heltid. Han bildade Yngve Stoors Hawaii-kvintett 1928 som bestod hans fru Gerda och brodern Erland1932 och spelade in sin första grammofonskiva 1934, sammanlagt lär han hunnit med att spela in cirka 500 melodier på skiva varav cirka 400 är egna kompositioner.

 

Av Vita Brevis - 18 juni 2008 09:39

Min älsklingsfloskel "Lär dig livets stora gåta - älska glömma och förlåta" - får sig en omgång i dagens SvD i en artikel om myten om att försoningsarbete alltid är nödvändig efter krig och etnisk utrensning. Det är inte alls så att Rwandas plågade mäniskor mår bättre av att återuppleva hemskheter en gång till vid byarättegångar sk. gacaca. De som vittnat lider mer av posttraumatisk stress än de som inte vittnat. Det finns en övertro på försoning och att berätta "sanningen" är helande men kanske inte om man tvingas bo med förövarna som fortfarande är i majoritet. Att bli utsatt för övergrepp, berätta om det och sedan bli hånad för att man berättat - det låter inte som försoning för mig iaf.

Sanningen ska läggas som en värmande sjal kring axlarna på den som som den berör. Där så är möjligt. Det är det naturligtvis inte alltid.

Presentation

Fedjit

Arkiv

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19
20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2008 >>>

Följ bloggen

Följ vitabrevis med Blogkeen
Följ vitabrevis med Bloglovin'

Omröstning

Vad föredrar du?
 Pest
 Kolera
 Ghost whisper

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Länkar

RSS

Fråga mig

3 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se